Anarchizmus
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Anarchista társadalom a gyakorlatban

Az anarchista politikai szervezet a föderalizmuson alapszik, amelynek alapegysége a csoport (kis, önellátó közösség). A csoport tagjait a közös politikai elveken kívül fűzheti egymáshoz a kölcsönös szimpátia is. A csoport teljesen autonóm, tevékenységét a csoportban élők szabják meg. A csoportok saját maguk végeznek mezőgazdasági/ipari termelést. A termelés irányítása (mind a mezőgazdaságban, mind az iparban) teljes mértékben a dolgozók kezében lenne.

A nagyobb hatékonyság érdekében a csoportok a közös ügyek könnyebb intézéséhez szövetséget alkothatnak (föderalizmus). A szövetség szervei azonban csak a csoportok által meghatározott jogkörrel bírnak, és ezt a jogkört bármikor módosíthatják a csoportok. A bürokratizálódás elkerülését szolgálja a feladatok állandó újraelosztása, mind a csoport, mind a szövetség szintjén.

Az anarchista szervezet legfőbb sajátossága, hogy a döntéshozásnak a közgyűlés kezében kell lennie, ezek a közgyűlések döntenek az őket érintő kérdésekben. A közgyűléseken bárki képviselheti magát, fontos annak elkerülése, hogy a döntéshozás kicsússzon az emberek kezéből az őket érintő kérdésekben.

Az anarchizmus választott képviselői (ellentétben mind a kapitalizmussal, mind a kommunizmussal) bármikor felülvizsgálhatók és visszahívhatók, beszámolási kötelezettségnek vannak alávetve, és feladataik pontosan meghatározottak. Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy a társadalom irányítása nem a kis hatalmon levő réteg, és nem is a többség, hanem az egész társadalom érdekét szolgálja.

Míg kapitalista berendezkedés termeléselvű, azaz a cél minél több terméket előállítani, az anarchista szerveződés célja az ember önmegvalósítása. Ez azt jelenti, hogy mindenki képességei szerint dolgozik, és szükségletei szerint részesedik a megtermelt javakból. Azt is jelenti, hogy a munka nem cél, hanem az anyagi és szellemi szükségletek kielégítéséhez szükséges javak előteremtésének módja. Bár a munka eltűnni sosem fog, minden eszközt fel kell használni annak csökkentésére (egy műszaki újítás, amelyet a jelenlegi rendszerben az előállított termékek mennyiségének megduplázására használnak fel, az anarchista társadalomban a felére csökkenti majd a munkaidőt).

 
Üdvözlöllek az oldalon!

Kellemes böngészést! ;)

 
Linkek
 
Mennyi az idő?
 
Naptár
2017. November
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2007-05-04
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok