Anarchizmus
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Eddigi sikeres kísérletek az anarchizmusra

A legjelentősebb és legmesszebbmenő kísérlet Spanyolországban zajlott 1936 és 1939 között. A spanyol forradalom Proudhon, Bakunyin, Kropotkin és más anarchista gondolkodók államellenes elképzelései nevében folyt le. Ez a forradalom az anarchista mozgalom, anarchista szakszervezetek és egy, az anarchista eszméktől áthatott nép műve volt. Franco fasiszta agressziója és a Moszkva ügynökei által megkísérelt felszámolási kísérlet ellenére letrejött egy 'Cseka', kínások és gyilkosságok nélküli társadalom. Aragóniában, Kasztíliában 1700 agrárszövetkezet létezett; a belépés ezekbe teljesen önkéntes volt, és bárki akkor léphetett ki, amikor jónak látta. Katalóniában az egészségügy, a víz-, gáz- és villanyellátás, a tömegszállító eszközök, számos ipari és szolgáltató ágazat kollektivizált volt, és a dolgozók irányítása alatt állt. Ez a kísérlet mintegy 7-8 millió embert érintett. Legnagyobb ellenségei pedig Franco fasisztái és Sztálin kommunistái voltak.

A másik jelentős kísérletet pedig a máig létező, izraeli kibbucok jelentik. A kibbucok az anarchista elvek szerint szerveződő, ipari és mezőgazdasági szempontból önellátó közösségek, csoportok.

Ezeken kívül a világ számos államán léteznek csoportok, amik olykor csak egy-két családot, esetleg kisebb tanyacsoportot, földet tömörítenek, ám megvalósítják a kölcsönös segítségnyújtáson és közös döntéshozatalon alapuló anarchista elveket.

Bővebben lásd: Anarchista közösségek listája, Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Anarchista_k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gek_list%C3%A1ja

 
Üdvözlöllek az oldalon!

Kellemes böngészést! ;)

 
Linkek
 
Mennyi az idő?
 
Naptár
2017. November
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2007-05-04
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok