Anarchizmus
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Eddigi sikeres kísérletek az anarchizmusra

A legjelentősebb és legmesszebbmenő kísérlet Spanyolországban zajlott 1936 és 1939 között. A spanyol forradalom Proudhon, Bakunyin, Kropotkin és más anarchista gondolkodók államellenes elképzelései nevében folyt le. Ez a forradalom az anarchista mozgalom, anarchista szakszervezetek és egy, az anarchista eszméktől áthatott nép műve volt. Franco fasiszta agressziója és a Moszkva ügynökei által megkísérelt felszámolási kísérlet ellenére letrejött egy 'Cseka', kínások és gyilkosságok nélküli társadalom. Aragóniában, Kasztíliában 1700 agrárszövetkezet létezett; a belépés ezekbe teljesen önkéntes volt, és bárki akkor léphetett ki, amikor jónak látta. Katalóniában az egészségügy, a víz-, gáz- és villanyellátás, a tömegszállító eszközök, számos ipari és szolgáltató ágazat kollektivizált volt, és a dolgozók irányítása alatt állt. Ez a kísérlet mintegy 7-8 millió embert érintett. Legnagyobb ellenségei pedig Franco fasisztái és Sztálin kommunistái voltak.

A másik jelentős kísérletet pedig a máig létező, izraeli kibbucok jelentik. A kibbucok az anarchista elvek szerint szerveződő, ipari és mezőgazdasági szempontból önellátó közösségek, csoportok.

Ezeken kívül a világ számos államán léteznek csoportok, amik olykor csak egy-két családot, esetleg kisebb tanyacsoportot, földet tömörítenek, ám megvalósítják a kölcsönös segítségnyújtáson és közös döntéshozatalon alapuló anarchista elveket.

Bővebben lásd: Anarchista közösségek listája, Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Anarchista_k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gek_list%C3%A1ja

 
Üdvözlöllek az oldalon!

Kellemes böngészést! ;)

 
Linkek
 
Mennyi az idő?
 
Naptár
2017. Szeptember
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2007-05-04
 

Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    &#9835; Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! &#9835; ZL Hungary &#9835; ZL Magyarország &#9835;    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Mindent a párosról és a készülõ 6. évadról!